Hodowla

Opiekujemy się rybami codziennie

Zapiski mówiące o stawach rybnych w Pustelni
sięgają 1760 roku. Dzisiejsza Pustelnia kontynuuje
tradycję. Niewiele zmodernizowaliśmy. Rybacy
pracują tu od wielu lat, są doświadczeni i znają,
każdy odcinek z 400 ha stawów.

Karpie i pstrągi to główne gatunki hodowane w
gospodarstwie. Dodatkowo odławiamy sumy,
szczupaki, sandacze, liny, okonie, amury, jak
również jesiotry.

Karp pływa w tych stawach setki lat. Hodowla
jest taka, jak ją wymyślili Cystersi. W Pustelni
karp powoli rośnie trzy lata. Je plankton, który
naturalnie występuje w stawie oraz lubelskie
zboża – pszenicę i jęczmień.

Codziennie każdy staw jest doglądany przez
rybaków. To ich zaangażowanie i doświadczenie
w obserwowaniu przyrody, sprawia, że karpia z
Pustelni śmiało można jeść cały rok. Jest
pyszny. I mało kto wie, że karp ma idealne
proporcjonalne ilości Omega 3 i Omega 6. Dzięki
tym proporcjim kwas omega 3 wchłania się lepiej
niż w przypadku wielu innych ryb. Karp więc jest
nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Pstrąg to ryba czystych, wartkich wód. Jest to
niezwykle wrażliwy gatunek, który wymaga
codziennej uwagi rybaków.

Jest to ryba drapieżna, dlatego karmimy je
najwyższej jakości paszami na bazie wyłącznie
naturalnych składników, skomponowanych tak,
aby zapewnić pstrągom optymalne warunki
najbliższe naturalniej diecie.

Pstrąg jest najlepszy tuż po wyłowieniu, dlatego
do zajazdu rybackiego dostarczamy go nawet trzy
razy dziennie.

HODOWLA TO ODPOWIEDZIALNOŚĆ

Hodowla ryb to odpowiedzialność za nie, za warunki, w jakich przebywają, za to, czym się odżywiają, za ich zdrowie i kondycję, czyli za dobrostan. Posiadamy Certyfikat w zakresie Dobrostanu Ryb, jak również co roku poddajemy się audytowi, aby uzyskać Certyfikat Kodeksu Dobrych Praktyk Rybackich.

Mamy świadomość odpowiedzialności za dobrostan naszych ryb, za środowisko naturalne w stawach i wokół nich.Jednocześnie daje nam to głęboką wiedzę o naszych rybach. Dlatego oferujemy ryby od stawu po talerz – w pełni podpisując się pod ich wysoką jakością.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Ta strona korzysta z plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze Strony oznacza, że zgadzasz się na korzystanie z niej. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close