Blog

Karp to jedna z najbardziej niedocenianych ryb

Karp to jedna z najbardziej niedocenianych ryb. My to zmieniamy. Serwujemy i jemy karpia przez cały rok. Zapraszamy na 3 odcinek w ramach cyklu, który stworzyliśmy wspólnie z Tak Kocham Jeść! (kochamjesc.pl)

W video mówimy o tym, że:
  • zazieleniona woda w stawie świadczy o tym, że jest ona pełna planktonu
  • to jest fitoplankton – plankton roślinny, czyli bardzo drobne organizmy jednokomórkowe, które powodują jej kolor. To, że ona ma odcień zielony, to znaczy, że jest w niej mnóstwo fitoplanktonu.
  • Na jego bazie tworzy się zooplankton, czyli bardzo drobne organizmy zwierzęce – rozwielitki, dafnie. To jest właśnie główne źródło pokarmu karpia. To jest to, czym karp się żywi.
  • Zboża – pszenica, jęczmień – to dokarmianie, dodawanie energii. Natomiast całe źródło białka tworzy się w sposób absolutnie naturalny, dzięki słońcu, temperaturze i  temu, że woda nie jest krystalicznie czysta. Ona nie jest chlorowana. To nie jest woda na basenie. To jest woda żywa, która jest pełna pokarmu dla naszych karpi.
  • Dlatego karpie z Pustelni są smaczne, bo żyją na pokarmie naturalnym.
  • To trzeba powiedzieć – one rosną bardzo wolno. Aż trzy lata.

Mało kto wie, że…

  • Dla ludzi ważne są kwasy Omega 6 i Omega 3.
  • Mówi się, że kwasy Omega 3 trzeba uzupełniać.
  • Rzadko wspomina się, że tak naprawdę najważniejszy jest stosunek kwasów Omega 3 i Omega 6, bo nie przyswoimy kwasów Omega 3, bez Omega 6.
  • W karpiu właśnie ten balans jest najlepszy.
  • W karpiu jest mniej kwasów Omega 3 niż np. w pstrągu, ale to, że jest odpowiedni stosunek tych kwasów jednych do drugich, powoduje, że jesteśmy wstanie więcej ich przyswoić niż z pstrąga albo ryb morskich.

Ta strona korzysta z plików cookie w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze Strony oznacza, że zgadzasz się na korzystanie z niej. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close